Jos SCLAVIA!

Cine e in tema cu propunerile de modificare a Codului Muncii? Eu am gasit cate ceva. Le redau mai jos, urmand ca la comentarii sa mai adaugati si voi ce mai stiti … sau ce sentimente v-au apucat de la modificarile astea!

1. Incheierea contractelor pe durata determinata pe o perioada de 36 de luni, fata de 24 de luni cat este acum, si cu posibilitatea de prelungire, fara a se mai prevedea o perioada maxima. La incetarea celui de-al treilea contract pe perioada determinata, angajatul va fi incadrat obligatoriu cu contract pe perioada nedeterminata.

2. In ceea ce priveste munca de agent temporar, prin intermediul proiectului se stabileste o perioada maxima a contractului de 24 de luni, dar cu mentiunea ca „durata misiunii de munca temporara poate fi prelungita pe durate succesive care, adaugate la lista initiala a misiunii, nu poate conduce la depasirea unei perioade de 36 de luni”.

3.Prelungirea perioadelor de proba la 45 de zile, de la 30, in prezent, pentru functiile de executie, si la 120 de zile, de la 90, pentru cele de conducere.
Proiectul precizeaza ca „pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractual individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la intiativa oricarei dintre parti”.

4. Preavizul in cazul demisiei a fost si el prelungit la 20 de zile lucratoare, de la 15 zile calendaristice, in prezent, in cazul functiilor de executie. La functiile de conducere, preavizul a fost prelungit la 45 de zile lucratoare, de la 30 de zile calendaristice, in actuala legislatie.

5. Angajatorul va putea suspenda contractul de munca al participantilor la proteste, chiar in timpul acestora.

6. In cazul intreruperii temporare a activitatii, angajatorul va putea scurta saptamana de la 5 la 4 zile lucratoare, reducand si salariul corespunzator. De asemenea, angajatorul va putea sa trimita salariatii in concediu fara plata pentru maximum 15 zile pe an, daca acest lucru este necesar din motive economice.

7. Noul Cod presupune ca angajatorul sa-i plateasca fostului salariat o indemnizatie lunara, stabilita de comun acord, daca vrea sa-l oblige sa nu presteze o activitate ce se afla in concurenta cu cea prestata de fostul angajator. Aceasta indemnizatie este deductibila la angajator, dar se impoziteaza la beneficiar.

8. In plus, prevede si introducerea unei indemnizatii de confidentialitate lunare, care nu este de natura salariala si se stabileste prin negociere, ce este impozitata tot la beneficiar.

9. Ministerul Muncii propune si abrogarea articolului 33 din actual Cod al Muncii, ce prevede interzicerea angajarii succesive a mai mult de trei persoane pe perioade de proba pentru acelasi post.

E CLAR: Vom fi sclavi!

Despre ceferistu' turmentat

Roman plin de speranta.
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Jos SCLAVIA!

 1. benke_csilla zice:

  Reglementari asemanatoare sau mai drastice care vor atinge toate categoriile sociale vor mai aparea…guvernantii nostrii au grija de asta…
  Marea intrebare este: NOI cat timp mai suportam ca drepturilor noastre castigate sa se limiteze sau sa dispara? Cand reactionam real in masa?!

 2. Ely zice:

  Sunt aduse într-adevăr multe modificări Codului Muncii. Pe lângă cele menţionate, amintesc şi următoarele propuneri de modificare:
  1. Perioada de referinţă a duratei maxime legale a timpului de muncă de 48 de ore pe saptămână, de la 3 luni la 4;
  2. Munca suplimentară se va compensa prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia, în loc de 30;
  3. În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt, în loc de 15 zile cum este prevăzut în prezent;
  4. Reprezentanţii aleşi în organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana salariatului sau pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţii din unitate, dar se elimină prevederea conform căreia aceştia nu puteau fi concediaţi pentru necorespundere profesională.
  5. Li se acordă Reprezentanţilor salariaţilor dreptul să negocieze CCM-ul, prin completarea art. 226.
  6. Se elimină întregul capitol privind dreptul la GREVĂ.
  7. Se încearcă reintroducerea deciziei de imputare la răspunderea patrimonială.
  8. Sarcina probei în conflictele de muncă revine RECLAMANTULUI.

  Nu cred ca mai este nevoie de comentarii la cele expuse. Ne putem da singuri seama de consecinţele negative pe care le vor avea aceste modificări asupra tuturor salariaţilor în primul rând, şi de asemenea asupra sindicatelor, al căror rol se vrea mult diminuat şi prin noul Cod de Dialog Social, în detrimentul Reprezentanţilor salariaţilor, care sunt mai uşor de „manevrat”.
  În cazul în care se vor aplica unele dintre aceste modificări, siguranţa locului de muncă va scădea dramatic… nu că în momentul de faţă ar fi prea ridicată.
  În concluzie, E DE RĂU!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s